Een verblijf in het ziekenhuis is voor de meeste patiënten, hun familie en vrienden een ingrijpende ervaring. Een vreemde omgeving, een ander bed, verpleegkundigen en artsen die hen verzorgen en behandelen. Al deze patiënten wordt in het Amphia Ziekenhuis te Breda de best mogelijke zorg geboden. Getracht wordt om hen een aangenaam verblijf te bieden door iedereen een warm welkom te geven, het wachten te verzachten en af te leiden.
De Stichting Vrienden van Amphia zorgt ervoor dat extra of aanvullende voorzieningen, die niet uit het zorgbudget betaald kunnen worden, toch gerealiseerd kunnen worden. Deze stichting maakt projecten mogelijk die het welzijn en verblijf van patiënten en hun familie of mantelzorger in het ziekenhuis aangenamer maken. Om dit te realiseren zamelt de stichting gelden in. Vanuit giften en donaties ondersteunen zij projecten die de zorg en het welzijn van patiënten, hun familieleden en bezoekers van Amphia ten goede komen.
Project voor 2020
Deze stichting heeft aan het bestuur van de Bredase Singelloop een 4-tal concrete initiatieven voorgelegd. Wij kozen voor een project voor de Orthopedie afdeling wat met de opbrengsten vanuit de lopers en supporters van de Singelloop gerealiseerd kan worden.
‘SmartWall’ voor orthopedie
“De aanvraag voor projecten komen via artsen, patiënten maar ook van externe partijen.” legt voorzitter Peter van der Velden desgevraagd uit. “Het is onze rol om mensen en organisaties te prikkelen, te stimuleren en ideeën aan te jagen. Om ze dan vervolgens te kunnen realiseren!” komt er lachend achteraan. Zo is ook het project ‘SmartWall’ ontstaan, wat nu dus het project is waarvoor we de Singello(o)pers letterlijk en figuurlijk in de benen hopen te krijgen.
De SmartWall is een interactief systeem wat multifunctioneel kan worden ingezet. Het systeem bestaat onder andere uit een beamer waarmee een projectievlak op een muur wordt geprojecteerd. Met het systeem kun je spelenderwijs oefeningen doen door diverse voorwerpen te raken met een bal. Een camera registreert de bewegingen waardoor patiënten gericht kunnen oefenen of een andere manier van bewegen kunnen aanleren. Er is ook een vloer-variant beschikbaar waarmee geoefend kan worden op bijvoorbeeld looppatronen.
Mensen weer in beweging brengen
“Met dit nieuwe revalidatie hulpmiddel kunnen we dus mensen letterlijk weer in beweging krijgen.” Aan het woord is orthopedisch chirurg Peter Joosten (op Twitter actief als @OrthoPeter), die namens de vakgroep aan tafel zit. “In veel gevallen kunnen we patiënten snel en efficiënt helpen in de Orthopedische Kliniek Amphia. Na één of twee dagen opname volgt al ontslag. Dan is er sprake van revalidatie vanuit huis. Maar als men langer in het ziekenhuis moet verblijven gaat deze interactieve vloer of muur onze patiënten helpen om weer op gang te komen.”
Want rust roest wel degelijk, zo blijkt. “Als een patiënt langdurig in bed moet blijven verliest hij of zij al snel veel spiermassa en gaat ook de mobiliteit snel achteruit. Zo zien we dat bijvoorbeeld COVID-19 patiënten die na een periode op de IC gedurende langere tijd moeten revalideren om weer te leren lopen en bewegen. Die opbouw geldt ook voor orthopedie patiënten met bijvoorbeeld een uitgebreide operatie aan de heup of herstelproces na een gecompliceerde breuk. Voor zowel jong als oud!” besluit Peter bevlogen.