Tijdens het (hard)lopen ben je als een kind in de speeltuin. Oftewel, je bent nergens anders mee bezig dan met jouw sport. Is dat niet heerlijk? Over het algemeen worden fysieke, technische en tactische vaardigheden goed getraind. Maar hoe train je jezelf mentaal? Wij ondersteunen je graag met tips & tricks in aanloop naar de Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken 2020.
Een steuntje in de rug
Ken je dat gevoel van ‘in de flow zijn’? Je luistert goed naar je lichaam, je loopt lekker. En ook als je een misstap maakt of valt sta je op en pak je direct weer de juiste pasfrequentie op. Heerlijk ontspannen, zonder last van negatieve wedstrijdspanning. Heerlijk toch?
Maar wat nou als dat niet (meer) lukt? Dan heb je soms een beetje hulp nodig. Misschien wel van een sportpsycholoog. Veelgebruikt in de topsport, maar ook voor een ‘breedtesporter’, zoals velen van ons, kunnen tips & tricks uit de sportpsychologie van waarde zijn.
Wat is sportpsychologie?
Sportpsychologie is de tak van wetenschap, die de mentale aspecten van beweging bestudeert. Sinds 1895 wordt gedrag in situaties van sport en bewegen bestudeerd. We houden het voor nu op de praktijk. Praktijksportpsychologen houden zich onder andere bezig met het verzorgen van mentale training en coaching van (top)sporters, (top)teams en (top)coaches.
Het uitgangspunt daarbij is dat er vier groepen van factoren zijn die samen bepalen hoe goed een sporter presteert: fysieke, technische, tactische en mentale factoren. Een sportpsycholoog kan een sporter helpen door hem te leren een aantal mentale technieken in te zetten om de deze factoren te beïnvloeden.
Wij gaan jou daarbij helpen!
We stellen je voor aan Stéphanie Kuiper. Stéphanie is sportpsycholoog met een eigen praktijk. Daarnaast is zij verbonden aan het Johan Cruijff College te Roosendaal. Een sportpsycholoog is wetenschappelijk opgeleid om mentale training, begeleiding en advies in de sport te geven. Stéphanie gaat jou dit jaar een handje helpen!
Wie is Stéphanie?
“Mijn ervaring als topsporttalent is de aanleiding geweest om te gaan werken als sportpsycholoog. Als sportpsycholoog train ik sporters en coaches, zodat ze in hun maatschappelijke- en topsportcarrière groeien. Ik vind het een uitdaging om binnen mijn praktijk talenten en (top)sporters mentaal fitter te maken. Want op het mentale vlak valt er vaak nog veel te winnen!” vertelt Stéphanie.
“Als sportpsycholoog zorg ik ervoor dat sporters, teams en coaches zich hierin verbeteren.” vervolgt ze. “Mijn werk heeft als doel sporters optimale prestaties te laten leveren. De reden van een sporter om naar een sportpsycholoog te stappen kan ook zijn om het plezier in de sport terug te vinden, beter met spanning om te gaan of om tegenslagen te leren incasseren.”
Welke tips heb jij voor deelnemers aan de Bredase Singelloop?
“Ik heb eigenlijk vier tips en een leuke aanrader. En om maar met het laatste te beginnen: in de aanloop naar de Alternatieve Singelloop Breda & Omstreken ga ik 4 deelnemers via een individueel coachingstraject helpen om optimaal voorbereid aan de start te staan.”
Dat is tof! Hoe werkt dat?
Deelnemers aan de editie 2020 kunnen zich aanmelden tot en met zaterdag 5 september. Daarna maken we snel een kennismakingsafspraak en bepalen we samen jouw doel(en). Daarbij doen we een korte vaardigheidstraining om te kijken waar we de resultaten kunnen behalen.
Na de eerste stap volgen nog 2 of 3 individuele sessies. Hierin worden de deelnemers gecoacht en wordt aandacht besteedt aan het ‘huiswerk’ wat is meegegeven. Op deze manier wordt onder andere gewerkt aan het verbeteren van het zelfvertrouwen, het vinden van de juiste (wedstrijd)spanning, het omgaan met eventuele tegenslagen en het vinden van de juiste ontspanning.
We volgen natuurlijk de voortgang van de deelnemers. Daar waar het mogelijk is verzorgt Stéphanie -samen de deelnemers- een maandelijkse blog of vlog die via de website en de nieuwsbrief wordt gedeeld. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de privacy van de deelnemers als zij dat wensen.
Iets voor jou? Geef je dan nu op!
Stuur jouw gegevens en motivatie voor zaterdag 5 september naar communicatie@bredasesingelloop.nl. In de week van 7 september neemt Stéphanie contact met je op voor het maken van de eerste afspraak.
Tips voor alle deelnemers
“Belofte maakt schuld!” lacht Stéphanie. “Uiteraard heb ik wel wat nuttige tips voor jullie:
1. Stel doelen
Het stellen van een doel geeft richting aan jouw motivatie. Je weet waarvoor je ‘het’ doet. Maar zorg wel dat jouw doelen ook SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel/Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden. Zeg bijvoorbeeld: ik wil op 4 oktober 2020 bij de Alternatieve Singelloop 10 kilometer lopen binnen 60 minuten.
2. Vorm een TEAM om je heen
Een team kan bestaan uit je partner, een maatje, vriend of vriendin, een (loop) groepje of het gezin. Het is belangrijk dat je jouw doel met jouw team bespreekt. Ze hoeven niet met je mee te lopen, maar als zij weten wat je wilt bereiken dan kunnen ze je stimuleren en motiveren. Of je kunt op hen terugvallen als het even wat minder gaat!
3. Bedenk wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken
Welk materiaal heb je nodig? Kleding, sokken, schoenen. Maar welke zijn goed voor jou? Heb je de juiste trainingsschema’s en weet je dus hoe je moet opbouwen? Wil je nog aanpassingen doen in jouw voedingspatroon? Het is niet verkeerd om te zorgen voor een goede fysieke check door bijvoorbeeld een (sport)arts. En denk bijvoorbeeld ook aan jouw core-training. Want hardlopen is natuurlijk méér dan gewoon een beetje rennen. Het voorkomen van blessures is beter dan genezen! Kijk goed wat je nodig hebt om jouw doel te bereiken en vraag waar nodig om hulp.
4. Zorg voor een goede balans en ontspanning
Het is heerlijk om je in te spannen, maar ook om te ontspannen. Niet voor niets praten topsporters over een juiste arbeid-rust verhouding! Pak een goed boek, bezoek een sauna, maak een lekkere wandeling en zorg voor een goede nachtrust. Het hardlopen is een deel van je leven, maar meestal geen levensdoel!