Verantwoord hardlopen opbouwen

Je wilt gaan beginnen met hardlopen, super goed! Maar misschien wordt je ook wel overweldigd door je eigen nieuwe doel. Hoe kun je het beste starten als de sport compleet nieuw voor je is?
Voordat je de deur uit stapt voor jouw allereerste rondje is het belangrijk om op zoek te gaan nieuw hardloopschoenen die bij jouw lichaam passen. Ga daarvoor naar een hardloopspeciaalzaak en laat je helpen door een (ervarings)deskundige. De schoenen zullen niet goedkoop zijn, maar ze zijn zeker de investering waard. Jij bent er toch ook liever zeker van dat je geen blessures oploopt?
Met jouw nieuwe hardloopschoenen kun je gaan starten aan de trainingen. Maar… nog niet te snel. Tijdens deze trainingen is het verstandig om te beginnen met wandelen. Hierdoor wordt jouw lichaam voorbereid op het hardlopen, zonder een directe hoge belasting. Wanneer je merkt dat jouw lichaam is opgewarmd, kun je rustig beginnen met een stukje hardlopen. Start hierbij met een korte afstand die voor jou prettig voelt. Als je tijdens het hardlopen nog een gesprek kunt voeren, dan loop je op de juiste snelheid om het hardlopen rustig op te bouwen.
Veel beginners hebben de neiging om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kilometers te maken. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat jouw lichaam nog niet gewend is aan de belasting. Hardlopen ziet er heel simpel uit, maar de belasting voor het lichaam kan enorm zijn. Rustig opbouw is daarom van belang. Maar elke week niet meer dan 10% van de kilometers extra dan de week ervoor. Bijvoorbeeld: vorige week liep je 5 kilometer, dan loop je deze week maximaal 5,5 kilometer.
Je kunt bovenstaande tips strikt volgen, maar luister ook vooral naar jouw lichaam! Een training mag soms ongemakkelijk voelen, op die manier kun je jezelf verbeteren. Maar voel je een pijn die jou ertoe dwingt om op een andere manier te lopen, bijvoorbeeld in een andere houding, dan is het tijd om de training te stoppen. Wanneer je in deze situatie door blijft lopen, is de kans op een blessure groot.
Heb je een pijntje ná de training die na 24 tot 48uur nog steeds aanwezig is, wees dan verstandig en sla een training over. Ook dit kleine pijntje kan resulteren in een grote blessure.
Vergeet ook niet om voldoende rust te houden. Je bent enorm gemotiveerd met het starten en de trainingen voelen goed, maar houdt je wel aan het trainingsschema. Rust is essentieel voor het herstel van de spieren na een training.
Als allerlaatste tip: vergelijk jezelf niet met anderen. Ieder lichaam is anders, dus iedereen heeft een ander proces. Laat je niet afleiden door de prestaties van anderen, wanneer jij over jouw grenzen heen gaat doordat je ook deze prestaties wilt halen kan dit gevaarlijk zijn voor jouw lichaam. Focus op jouw eigen lichaam. Jouw prestaties zijn voor jou belangrijker dan die van anderen!