IN GESPREK MET BRANDWEERVLOGGER RICHARD

Home » Nieuws » IN GESPREK MET BRANDWEERVLOGGER RICHARD

Al jaren staan ze aan de start van de Bredase Singelloop en je hebt ze vast weleens voorbij zien rennen in hun herkenbare zwart-gele overalls: brandweer Midden- en West-Brabant. Afgelopen woensdag werd ik door Richard Broeders – ook wel bekend als brandweervlogger Richard – uitgenodigd op de kazerne aan de Tramsingel, om mij vol passie over zijn vak én hun deelname te vertellen tijdens zijn 24-uursdienst. 

Richard is onderdeel van het uitrukteam en werkt van 08.00 tot 08.00 uur. Als brandweerman is natuurlijk geen dag hetzelfde, maar de structuur van een 24-uursdienst blijft altijd terugkomen. In de ochtend worden er werkzaamheden uitgevoerd als het onderhouden van de wagens, met ieder zijn eigen specialisme. Daarna wordt er een paar uur geoefend, 2 uur gesport en is er in de avond ruimte voor vrije tijd tot ze gaan slapen. Ondertussen moeten ze áltijd scherp zijn, want na een melding moeten ze binnen 1 minuut 30 klaarstaan, wat ze op dat moment ook aan het doen zijn. Deze meldingen – gemiddeld 5 per dienst – zijn erg uiteenlopend. “Je komt bij van alles uit en als brandweer maak je ontzettend veel bijzondere, verdrietige maar ook grappige dingen mee”. Alles wat de politie of ambulance niet kan doen (omdat ze bijv. het gereedschap er niet voor hebben) en waar defensie niet voor wordt ingezet, wordt door de brandweer opgepakt. “We zijn heel laagdrempelig. Als je nu op een knop drukt staan er als het nodig is 40 wagens met 200 man klaar, dat is onze kracht”.

Het grootste vooroordeel? “Dat mensen denken dat wij hier de hele dag zitten te kaarten en tussendoor een paar brandjes blussen, dat we alles met rode slangen oplossen”. Niets is minder waar dus. Samen met zijn medevlogger laat Richard door middel van hun Youtube-kanaal en zijn eigen Instagram pagina onder andere om die reden zien wat het werk van de brandweer inhoudt.

“Conditie is alles. Als je 3 verdiepingen naar boven moet rennen en vervolgens iemand moet reanimeren, is er geen tijd om even uit te rusten.” De sportinstructeurs zorgen ervoor dat deze op peil is en blijft en dat kwaaltjes worden opgelost. “Zij hebben ons ingeschreven voor de Bredase Singelloop en zo is het eigenlijk begonnen. Onze basisconditie moet goed genoeg zijn om 10 km onder het uur te kunnen lopen”. Inmiddels loopt niet alleen het uitrukteam mee, maar kan de hele veiligheidsregio zich inschrijven. De teller staat momenteel op maar liefst 111 en wie meedoet weet dat er op hun standplaats aan het parcours altijd een feestje wordt gebouwd.

Volg Richard vooral voor meer inspirerende verhalen. Moedig je hem en zijn collega’s ook even aan op de eerste zondag van oktober?

Geschreven door Ancilla Antens, lid commissie communicatie Bredase Singelloop